dimarts, 1 de juny del 2021

No defallim! Parlem la llengua de la terra comuna, sentim la de cadascú

 


 
 
 
Ens bufetegen pel sud amb l'espanyol, pel nord amb el français, per l'oest amb l'English però tenim l'est obert que orienta una diversitat de llengües, així és Europa, així és la Terra, la nau on viatgem tots.

No defallim! Parlem la llengua de la terra comuna, sentim la de cadascú, i sentim (oïm amb emoció) la diversitat de llengües de la Terra que ningú podrà aturar. 

"Entès això, sembla doncs incomprensible que d’una banda haguem aspirat a un llenguatge universal únic i de l’altra, en el sistema escolar, haguem considerat la llengua com a instrumental o vehicular. La confrontació entre llengua única i diversitat de llengües és ben antiga. El mite de la torre de Babel de la Bíblia ja palesa la confrontació; hem conegut la versió de confusió de llengües per evitar que s’entenguessin edificant una ciutat amb una torre que arribés al cel per abastar tota la terra com a domini universal i no ens ha arribat que al capítol anterior s’afirma: “D'ells vénen els pobles dispersats per les regions marítimes, cada un amb territoris i llengües pròpies, amb els seus llinatges i nacions.” (Bíblia, Gènesi: 10,5) “Plurilingüisme, en efecte és la situació normal de l’home sobre la terra. El monolingüisme ha estat sempre l’interès d’una ideologia, en el fons monoteïsta. Ja abans del Gènesi, amb la seva història de la torre de Babel, un text sumeri ens parla en sentit imperial, contrari al Gènesi, que tots els pobles parlaven una sola llengua al Déu Enlil, i que fou Enki qui canvià les llengües de les seves boques i portà la dissensió entre els mortals.” (Raimon PANIKKAR, La paraula creadora de la realitat,1992).
[Inèdit, encara, Teixidó a Fem l'Escola Pluriligüe]

La saviesa antiga ja ens ho fa entendre i la tecnologia digital actual d'internet és el suport de la intercomprensió, d'igual a igual.
Són caducs els qui parlen de llengua oficial, llengua vehicular, llengua instrumental, llengües estrangeres.

No defallim! Parlem la llengua de la terra... llengua comuna dels qui viuen a la mateixa terra i no tanquem l'oïda a cap llengua.

... per sempre.

 

 

https://youtu.be/Wg4kaOexVQU




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada