dimarts, 13 de juliol del 2021

L'assetjament escolar tractat a la televisió

TV3 ha volgut tractar de l'assetjament escolar, tant en la ficció Moebius-sèrie, com en diàleg amb persones que han patit assetjament i amb actors de la sèrie. Bona intenció. 

Però quina era la intenció?...

 

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/al-cotxe/lassetjament-escolar/video/6110275/

Si la intenció era assolir audiència, i audiència entre els joves, sembla que ho han assolit. Si la intenció era sensibilitzar davant l'ocult o descobert assetjament escolar, el tema ha quedat obert, s'ha passat el bisturí per treure la infecció... i s'ha deixar la ferida oberta, sense sense cosir i sense tractament profilàctic.. Bona intenció, en el pla personal correcte, però en el pla social la bona intenció és insuficient i va lligada a responsabilitat de les consequències.

Tots afirmem la llibertat d'expressió, encara més quan es tracta de creativitat en expressió, art o cultura exposició. Alhora, avui identifiquem amb odi aquella llibertat d'expressió que ataca els altres o a nosaltres mateixos. Se'ns ha desequilibrat. La llibertat d'expressió (3r) ha passat per sobre del respecte a les persones i les seves creences (2n) i també pel respecte a la vida violentant la mirada (1r).

Tot valor (són culturals, cap és universal) té el contra valor. Com en biologia de tot verí volem conèixer l'antídot. Si la llibertat és un valor, hem de recordar que el seu antídot és la responsabilitat. La tensió (equilibri de forces) l'hem de regular, balancejar, entre  la llibertat d'expressió i el respecte a la persona.

Els professionals de la televisió tracten de l'assetjament escolar i per allò de 'que tothom hi digui la seva' o perquè volem ser una televisió que escolta tothom, demanem el parer a unes quantes persones: afectats, actors i a vegades algun professional amb qui tenim contacte.


L'assetjament és un assumpte greu, tant com per dur a la mort a una persona i encara que en la sèrie ens ho han fet creure, a la fi s'ha destapat que no era suïcidi sinó homicidi. Certament vàrem veure algunes accions d'assetjament escolar que van quedar a l'inici com a provocació d'intriga. No se'ls ha donar cap tractament. En acabar, 'Al cotxe' s'ha parlat de l'assetjament real i de l'experiència dels actors joves.

Un assumpte tan greu no es pot deixar així, descarnat, com a espectacle o reclam de l'audiència. Els professionals han de revisar-ho. No es pot repetir. Però si solament es revisa per audiència, quedaran contents i enganyats. I justament, si l'audiència ha estat alta, l'error o greuge es multiplica per l'audiència. I la reconducció s'ha de fer amb la mateixa proporció. No cal anar a tribunals, cal deontologia professional i ètica personal.

L'assetjament escolar, al cotxe ha remenat el tema sense cap elaboració i així ha quedat com un fet 'normal', potser inevitable, tot i que volem rebutjar-lo. Tocant la fibra sentimental encara espantarem més a mares i pares que estaran atents a qualsevol indici dels fills sense saber què fer (la denúncia no és bon tractament). Els hem dit que això passa, i els hem dit que a l'escola no es fa res. Molt greu.

Com que l'assetjament escolar no és de ficció i darrerament ja s'ha informat de casos greus amb mal final, vaig mirar de contribuir a orientar-ho fent tres entrades en aquest bloc Educació ComunicActiva els proppassats 16 i 17 de juny donat a conèixer a través de Twitter. https://twitter.com/martiteixido/status/1405841920992190464

L'assetjament escolar 1. Molt difícil de tractar. Més fàcil de prevenir 

L'assetjament escolar 2. Observar i conèixer els alumnes 

L'assetjament escolar 3. Alguns casos

M'hi remeto, doncs m'hi vaig dedicar per oferir alguna orientació comprensible, possible i extensible a tothom. A tothom perquè es planteja des del triple punt de vista: coneixement i estudi, acció i intervenció, supervisió i decisió.

L'assetjament és present a la societat però l'assetjament escolar és ben evitable.

L'observació de mares i pares i de mestres i professors poden evitar-ho. Cal curar la ferida inicial abans no s'infecti (assetjament continu ocult), abans no es produeixi una septicèmia (retirar-se  de la vida).

Compte amb l'assetjament difós pels mitjans de comunicació. Algú (sense malícia o amb malícia) atribueix un assetjament a persones que no és assetjament. 

 

Lectors, coneguts o no coneguts, Penso que fareu un bon servei difonent aquest coneixement. Els mitjans solament es fan ressò d'allò que es porta. No tenen més criteri que 'tot per l'audiència'. I l'audiència perjudica la televisió -ja ho va dir Umberto Eco el 1967. La televisió fa el que demana o accepta l'audiència.

 

Martí Teixidó, mestre pedagog 


Resultat de vídeos per a moebius al cotxe

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada