dilluns, 17 de juny del 2013

RECUPEREM LA NATURA I EL CONEIXEMENT SENTIT PER ALS INFANTS

-->

Pedagogues i pedagogs de la Societat Catalana de Pedagogia de l'Institut d'Estudis Catalans
vàrem organitzar uns jornades  INFÀNCIA I TDAH (29,30,131 de gener 2013) per fer front a l'excés d'etiquetatge.

Sense menystenir que en alguns casos el tracatment farmacològic sigui necessari per a evitar un conflicte afegit, les intervencions es varen orientar cap :
  • Deixar als infants gaudir de la natura, admiració, descoberta
  • Completar l'Educació activa amb l'Educació lenta o contemplativa a estones
  • Afavorir moments de silenci i interiorització

Ens complau que arreu s'estengui aquest crit d'atenció.
Més natura i no caldran fàrmacs en molts casos. L'educació ha de poder regular el comportament dels infants atenent a les seves necessitats, les autèntiques, no els interessos induïts comercialment.

Compte amb l'excés de pantalles! Els infants no tindran cap problema amb un ordinador o un dispositiu mòbil que aprendran a fer funcionar en una estona.
El gaudi de la natura: perseguir un gall, amanyagar un xai, observar un cargol al palmell de la mà, olorar el romaní, recollir pinyes i treure'n els pinyons, punxar-se amb castanyes, observar com creixen de ràpid els capgrossos (culleretes), sorprendre gripaus a la llum de la llanterna, sentir l'udol de l'òliba en la nit de lluna nova o lluna plena...
Que no s'ho perdin! No és passatemps! És salut, intel·ligència i petita felicitat. Martí Teixidó

Educar en el assombro,  
de Catherine L’ECUYER 
a Plataforma Editorial
Llibre d’una mare jurista i d’empresa que explica amb molt bon criteri pedagògic què ens està passat amb els infants d’avui.

Les escoles el podrien recomanar, ara amb l’informe final i entrevista,  als pares i mares d’infants fins a 10 o 12 anys. Serà molt bona formació de pares.

http://apegoasombro.blogspot.com.es/    


Los beneficios de la naturaleza para los niños


Para los niños, la naturaleza es parque de atracciones, excelente medicina y aula de aprendizaje. El contacto con ella mejora la salud, la capacidad de atención, el desarrollo motor y cognitivo, la autonomía, la seguridad, la adquisición de valores...

ES | 14/06/2013 - 07:15h | Última actualización: 14/06/2013 - 18:44h
Mayte Rius | Sigue a este autor en Twitter

Los beneficios de la naturaleza para los niños 

 

1 comentari:

  1. M´afegeixo a les paraules de Martí Teixidó convidant als mestres a recomanar el llibre de Catherine L´Ecuyer a les famílies.

    Hi ha massa pares i mares desorientats i atrapats per una societat de consum que porta als infants a ritmes cada vegada més frenètics i exigents i que els allunya de les coses essencials.

    EDUCAR EN EL ASOMBRO és un llibre de redactat senzill, ple de sentit comú i ben fonamentat científicament. Fa una revisió a l´entorn on ens trobem immersos i com aquest ha afegit gran complexitat a la tasca d´educar. És una crida a recuperar valors com el silenci, la bellesa, la interioritat, la natura...

    No fa gaires dies vam sentir que Sanitat té previst multar als pares dels adolescents que hagin de ser atesos de manera reiterada per coma etílic. I s´ha encès el debat. Al meu entendre, la pregunta no és si s´han de multar o no als pares, la pregunta és: per què hi ha tants adolescents que beuen fins a entrar en coma? doncs perquè aquest comportament és un producte de la societat de consum, de la satisfacció immediata i dels abusos.

    Sentir curiositat és necessari per aprendre.
    Sentir el desig de tenir és vital per valorar el que tenim.
    Tots nosaltres tenim la responsabilitat de donar la volta a aquesta desaforada societat en la que vivim.
    Catherine L´Ecuyer ha fet una bona contribució.

    ResponElimina