divendres, 27 de gener de 2012

NO-VIOLÈNCIA i LA PAU - diada escolar 30 gener. Que no passi per alt

Mapa d'accions DENIP, Dia Escolars de la No-violència i la Pau
Gandhi, l'ànima gran, una lliçó de vidaSORTIR30 de gener


Mahatma Gandhi va morir el 30 de gener de 1948. Han passat 63 anys. La lliçó de vida de resoldre els conflictes amb la No-violència activa és ben necessària al nostre temps. Quan veiem uns governs autoritaris que són derrocats per la violència, sabem que darrera hi ha d'altres grups interessants en el poder, amb interessos econòmics. Gandhi amb tota la gent que el va seguir van tenir dret a la sal que els expropiaven i van assolir la independència de l'Índia, totalment impensable en aquell temps.

Cal esperar que cada dia siguin més els humans que optin per la via no-violenta però activa en exigir justícia per a tothom. És una llavor que s'ha de sembrar en la infància, que trigarà anys a germinar però que des d'avui ens fa dignes de la condició humana que es dintingeix per la llibertat de voler, la llibertat de la voluntat. Wallon ja va mostrar que el desenvolupament cognitiu de l'infant neix de l'impuls biològic però la consciència es una construcció social.

Caldrà mostrar l'experiència vital de Gandhi a infants i especialment a joves. No és una teoria, és una praxis poliética per al desenvolupament personal i la participació social. Martí Teixidó


Dia Escolar de la Noviolència i la Pau

Un any més, la Federació Catalana d'ONG per la Pau celebrem l'acte del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau ( DENIP). Cada 30 de gener, coincidint amb el dia en que Mahatma Gandhi fou assassinat l'any 1948, les entitats de pau i molts centres educatius a Catalunya celebrem aquesta diada.

L'acte tindrà lloc dilluns 30 de gener a les 19:00h, als Jardins Gandhi de Poble Nou.


Enguany, també ens agradaria confeccionar aquesta celebració conjuntament amb vosaltres, pel que us animem a participar amb la lectura de frases sobre noviolència i pau que farem, o si ho preferiu, a enviar-nos les vostres frases, reflexions, aportacions que la noviolència i la pau us suggereix, des de la vostra entitat o voluntaris i voluntàries, per a llegir-ho i compartir-ho el dia 30.

Comptarem amb la participació d'el grup musical YOUKALIS Trio i farem l'encesa de llànties tradicional a la figura de M. Gandhi, estàtua obra d'Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau.

Per confirmar l'assistència podeu adreçar-vos a l'a/e info@federacioongpau.org.

Si teniu activitats durant la setmana de la noviolència ( la darrera de gener), podeu informar-nos-en per incloure-les en l'Agenda de la Noviolència 2012.

Localització dels Jardins Gandhi: c/ Llull amb c/ Bac de Roda , Metro L4 Poble Nou. Bus: 36, 71 i 141.


Propostes de la Fundació per la Pau per celebrar la jornada

El dilluns 30 de gener es commemora l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. Coincidint amb aquesta efemèride, des de fa 47 anys se celebra el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. Enguany, les escoles, centres educatius i

entitats de pau organitzaran diverses activitats durant la setmana de gener. La Fundació per la Pau us en proposa algunes.

Jardins per la pau DENIP

ratlla
Llorenç Vidal Vidal, un inspector d'educació destinat a Cádiz,
poeta, educador i pacifista mallorquí, va fundar l'any 1964 el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP).

La seva obra fonamental, el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), de creixent difusió internacional i practicat anualment per milers i milers d'estudiants en centres educatius de tot el món (i per milions des de la seva fundació en 1964), és, com diu el seu fundador, "una llavor de no-violència i pau depositada dins la ment i dins el cor subconscient dels educadors i, a través d'aquests, dins la societat", així com una font activa de creació d'una consciència de pau interior i exterior a través de l'educació. Es tracta d'una experiència educativa de renovació pedagògica escampada internacionalment, amb quasi mig segle de durada i en la qual directament o indirectament s'han inspirat i s'hi inspiren la majoria de les iniciatives pedagògiques, nacionals i internacionals actuals relatives a l'educació per la no-violència i la pau.


Els temps estan canviant. Nosaltres encara no hem canviat prou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada