divendres, 12 de juny del 2020

Pedagogia, ciència nuclear de l'educació Avui millor denominarla Antropogogia



Pedagogia, ciència nuclear de l'educació



Pedagogia, ara. Pedagogia és la ciència nuclear de l'educació. Es fonamenta en totes les ciències que aporten coneixement a l'educació (30%). Integra el coneixement, explicació sistèmica i deriva propostes d'acció o elabora instruments (50%). Art personal capaç de motivar (20%).

paideia: los ideales de la cultura griega-werner jaeger-9789681601065La pedagogia relaciona educador i educand, sempre amb vista a la cultura (coneixement, pràctica, prestigi, popular). Paideia, obra de Werner Jaeger, identifica bé educació i cultura i tot mestre i pedagog l'hauria d'haver estudiat. FONAMENT.  Estudiem-ho.
Resultat d'imatges per a Faire l'École faire la classe  
Philippe Meirieu ha fet el recorregut de mestre i pedagog, professor d'universitat i assessor de política de l'educació, orientador de pedagogia familiar en canal de televisió. INTERVENCIÓ.  Intervinguem amb normes fonamentades.

Resultat d'imatges per a Philippe Meirieu
Mostra la imatge original

Versió en castellà de Faire l´École, faire la classe: En la escuela, hoy.

Resultat d'imatges per a Philippe Meirieu En la escuela hoy Octaedro 
 



Karl Rogers va desenvolupar el coussenling, uns psicologia centrada en el client (per no dir-ne pacient), una psicologia d'ajuda a superar els problemes personals i d'acompanyament  "no-directivitat", per reorientar la vida, inclosa l'orientació professional. Va fer tractaments per a infants amb problemes desenvolupant  per això bases de l'escola terapèutica. És considerat l'iniciador de l'educació no-directiva.


Mostra la imatge original 
La pedagogia actual, especialment amb adults com a tractament personal, segueix aquesta orientació d'ajuda i d'acompanyament molt basada en el diàleg. És un punt d'intersecció en entre psicologia i pedagogogia (psicoledagogia) com  també hi ha la intersecció entre psicologia i medicina (psiquiatria).




Mostra la imatge originalLa pedagogia en general intervé en situacions col·lectives, de gran grup, a diferencia de la psicoteràpia, generalment individual encara que també en dinàmica de grups reduïts. La pedagogia amb grups d'adults té com a referent Paulo Freire que també a partir del diàleg aconsegueix una alfabetització i cultura amb conscientització personal. És una educació amb dimensió política, no ideològica i doctrinària, sinó fent observar la realitat social i prenent consciència de la pròpia responsabilitat. En un món dividit entre opressors i oprimits, a través de al cultura i estudi s'ha de prendre posició.
 

Resultat d'imatges per a La educación compo practica de la libertad
Resultat d'imatges per a Paulo Freire














Ciències de l'educació i ciències pedagògiques. Gaston Mialaret a la UNESCO va fer una clara distinció entre Ciències de l'Educació, totes les que estudien l'educació. Ciències pedagògiques. Pedagogia com a matriu articulant finalitats, psicosociologia i mètodes. Didàctica com a base empírica, tècniques i procediments, Organització Escolar com a gestió de recursos humans, materials, econòmics i formals. Orientació educativa per a decisions de millora personal (avaluació d'aprenentatge), de centre (avaluació de funcionament i resultats), de sistema (supervisió de l'educació i planificació).
Mostra la imatge original
El pedagogo Gastón Mialaret propuso en su libro Introducción a las Ciencias de la Educación a fines de los años setenta una clasificación en tres grandes categorías:
  1. Las que estudian las condiciones generales y locales de la educación:
    • Historia de la educación y de la pedagogía
    • Sociología de la Educación
    • Demografía escolar
    • Economía de la educación
    • Pedagogía comparada
  2. Las que estudian la situación educativa y los hechos educativos:
    • Las disciplinas que estudian las condiciones del acto educativo desde los ángulos:
      • De la fisiología
      • La psicología de la educación de la sociología
      • Ciencias de la Comunicación
    • Las didácticas y la teoría de los programas
    • Las ciencias de los métodos y de las técnicas pedagógicas
    • Las ciencias de la evaluación
  3. Las de la reflexión y futuro:
    • La filosofía de la educación
    • La planificación educativa3

     https://es.wikipedia.org/wiki/Ciencias_de_la_educaci%C3%B3n [12/06/2020]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada